Genealogie Alblasserwaard

Over onsOver ons

Graag stellen wij ons aan u voor.

Wij zijn Jonnie en Fred Stuij, woonachtig in het dorp Sliedrecht dat deel uit maakt van de prachtige streek de Alblasserwaard. Bijna 30 jaar geleden zijn wij met voorouderonderzoek gestart. Onze eigen voorouders in kaart brengen was het eerste doel. Daarna zijn wij binnen de werkgroep genealogie van de Historische Vereniging Sliedrecht aan de slag gegaan met het samenstellen van een overzicht van personen die gewoond hebben in Sliedrecht. Met behulp van enkele enthousiaste medeleden van de vereniging werd wekelijks het gemeentehuis van Sliedrecht bezocht. Daar mochten we de boeken van de burgerlijke stand inzien en gegevens overschrijven. Heel wat schriften zijn op deze wijze volgeschreven. Thuis werd door Jonnie alles ingevoerd in het genealogische computerprogramma Hazadata.

In 2006 was het bestand Sliedrecht ingevoerd en waren familieverbanden gekoppeld. Het vervolgproject werd Hardinxveld-Giessendam. Ook dat werd op dezelfde wijze ingevoerd. Jonnie heeft op deze wijze ook de bestanden van Wijngaarden, Bleskensgraaf en Molenaarsgraaf ingevoerd. Op zich allemaal aparte bestanden die geen verband hadden met elkaar.

Binnen andere historische verenigingen werden soortgelijke projecten opgezet. Zo ontstonden bestanden van Alblasserdam, Kinderdijk, Nieuw Lekkerland en Papendrecht. Deze bestanden zijn op enig moment uitgewisseld tegen die van Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam. Op zich waren dit nog steeds aparte bestanden in Hazadata.

In 2012 waren deze bestande min of meer aan elkaar geknoopt maar kwamen we er achter dat er veel overlappingen waren en dat het een immens karwei zou zijn om die eruit te halen. We hebben het bestand waarin al 257.000 personen waren opgenomen op 1 januari 2012 op de computer bij de Historische Vereniging laten staan en zijn op eigen titel en onafhankelijk van wie dan ook een project begonnen dat de gehele Alblasserwaard moet omvatten. Dit project kreeg de naam voorouderonderzoek in de Alblasserwaard.

Vanwege de snelle groei en de omvang van het bestand dat we aan het maken waren hebben we een nieuwe database gekocht waarin op eenvoudige wijze alle informatie met afbeeldingen en bronnen opgenomen konden worden. Onze keuze is gevallen op TNG software uit de USA. Een prima programma wat op internet snel te benaderen is en vooral eenvoudig in het gebruik is.

Met Sliedrecht als basisbestand zijn alle gegevens door Jonnie op ons kantoor handmatig opnieuw ingevoerd en gekoppeld. Al spoedig kwamen op het internet de burgerlijke standen en DTB’s beschikbaar die we als bron konden gebruiken. Daarnaast krijgen wij veel hulp van mede genealogen. En inmiddels zijn er tien vaste helpers. In oktober 2016 bereikten wij de 400.000 personen.

Inmiddels zijn gegevens van nagenoeg alle plaatsen van de Alblasserwaard ingevoerd. Maar er is nog heel wat werk te verzetten.

Onze doelstelling is dat we voor het nageslacht een uniek document willen nalaten. Bovendien vinden wij dat iedereen gratis kennis moet kunnen nemen van de informatie in de database. Wij benadrukken graag dat wij geen enkele commercieel belang hebben en alles uit eigen middelen bekostigen.

In de toekomst zullen wij de database overdragen aan een door ons nog nader te bepalen vereniging, archief of stichting zodat dit werkstuk beschikbaar blijft voor genealogisch onderzoek.

Wij bevelen Historische vereniging en genealogische onderzoekers van harte aan om een link naar de database op te nemen op hun website. Deze service is en blijft gratis en verplicht tot niets.

Inmiddels (januari 2021) hebben wij bijna de 506.000 ingevoerde personen bereikt. Meer dan 11.500 foto’s staan online. Duizenden documenten staan gratis ter beschikking van een ieder.